Nyhetsartikkel

24 januar 2017

Nye strømforsyninger skal knække lagringskode

Et nyt projekt skal udvikle strømforsyninger, der kan omdanne vekselstrømmen i el-nettet til jævnstrøm, som kan lagres.

Behovet for at lagre energi vokser med den voksende anvendelse af solceller og vindmøller, der producerer ren, men vejrafhængig energi. Derfor vil et nyt projekt udvikle strømforsyninger, der kan konvertere vekselstrøm, som transmitteres i el-nettet, til jævnstrøm, som kan lagres, skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Det treårige projekt med et budget på 10 millioner kroner satser på at udvikle en fælles strømforsyningsplatform, kaldet smart chargers, der for eksempel kan oplade batterier og levere elektrolyseforsyning bedre og billigere.

– Ambitionen er at vise, at brugen af smart chargers i de forskelige anvendelser kan betyde reduktioner i både pris og tab af strøm på helt op til 50 procent, skriver Innovationsfonden, der bidrager med syv millioner kroner og forventer op mod 100 nye job de første 3-5 år efter afslutningen.

Smart chargerne er udviklet og testet i laboratorier på DTU Elektro, og gennem projektet vil de blive udviklet til prototypeniveau. Herefter vil de blive afprøvet af de virksomheder, der er involveret i projektet. Strømforsyningen vil blandt andet blive testet til opladning af el-biler, og der skal afprøves muligheder for lagring af solcellestrøm ved hjælp af elektrolyse.

– På grund af ulineære elektriske karakteristika har det traditionelt været en stor udfordring at designe en effektiv og kompakt power converter til elektrokemiske enheder såsom Li-ion og elektrolyseceller. Ved at bruge de nye og innovative løsninger fra DTU sammen med avanceret kontrolteknologi forventer vi at opnå langt højere effektivitet og levetid samt lavere pris, forklarer associate professor Zhe Zhang fra DTU Elektro.

De øvrige partnere i projektet er Lithium Balance, Danfysik og Greenhydrogen.

Kommentarer

kommentarer