Nyhetsartikkel

18 januar 2017

Norske oppfinneres turbinteknologi kan bli brukt i britisk tidevannseventyr

En rapport om britisk tidevannskraft har fått omfattende oppmerksomhet i internasjonale medier.

Her kommer det blant annet frem at norsk teknologi, kan drastisk redusere finansieringskostnadene ved tidevannskraft fra laguner, skriver Teknisk Ukeblad.

Rapporten ble til etter at den britiske regjeringen ønsket en uavhengig utredning av hvilken plass tidevannskraft kan få i Storbritannias energimiks i fremtiden.

Kraft fra tidevannslaguner kan bli langt billigere enn kjernekraft, meldte Bloomberg etter at rapporten kom ut på torsdag. Britenes tidligere energiminister Charles Hendry står bak rapporten.

Norsk teknologi
En av de store utfordringene ved tidevannskraft, er å få investeringskostnadene ytterligere ned.

I en egen del om kostnadsreduksjon og innovasjon trekker Hendry frem teknologien til det lille, norske selskapet Tidetec.

Tidetecs konsept går ut på å montere en turbin i en trommel som kan vendes.
Tidetecs konsept går ut på å montere en turbin i en trommel som kan vendes. 

En utfordring ved dagens tidevannskraftverk er at vannet renner inn og ut av lagunene, men turbinene har ikke like god virkningsgrad begge veier. Tidetec har utviklet en løsning på dette ved å dreie hele turbinen.

Tidetecs er den eneste konkrete teknologien som blir omtalt, i tillegg til såkalte trippelregulerte turbiner fra gigantene General Electrics og Andritz Hydro, som er tradisjonelle vannkraftturbiner.

Les mer i TU.no

Kommentarer

kommentarer