Nyhetsartikkel

17 januar 2017

Høyre vil delprivatisere Statkraft

Programkomiteen i Høyre vil selge deler av Statkraft til private investorer.

Det finnes ikke kjøpere av Statkraft i Norge. Ingen har kapital nok. Russiske oligarker, en prins fra Saudi-Arabia og amerikanske pensjonsfond er mulige kjøpere. Når deler av Statkraft først er solgt, vet vi ikke hvem som blir den neste eieren.

Det er landsmøtet som skal avgjøre partiets politikk for de neste fire årene. Programkomiteen avslutter med dette sitt arbeid etter snart to år med politikkutvikling, skriver Høyre på sine nettsider.

– Vi vil samtidig få takke for alle de mulighetene vi har fått til å delta på møter med foreninger, lag, bedrifter, institusjoner innenfor alle samfunnssektorer i disse månedene, sier Torbjørn Røe Isaksen.

På side 22 i programforslaget (linje 901) heter det:

«Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi, og har et betydelig potensial for å vokse videre internasjonalt. Delprivatisering av selskapet vil gi selskapet økonomisk fleksibilitet, forutsigbarhet og nye eierimpulser. Det er en forutsetning for delprivatisering at kontantstrømmen fra de norske vannkraftverkene tilfaller staten direkte.»

Du kan lese hele programforslaget her  og her

Les også:

Statens eierskap i Statkraft har reell samfunnsmessig betydning

Tilhengerne av privatisering tar ikke inn over seg verdien av evigvarende ressurser.

Vil bevare Statkraft

Tidligere Statoil-topp advarer mot Statoil-modellen for Statkraft.

Galskap å selge vannkraften

Private kan ikke få eierskap over evigvarende ressurser til evig tid, skriver LO-sekretær Are Tomasgard og Andreas C. Halse, daglig leder i Svenssonstiftelsen.

– Dei set arvesølvet i spel

Høgre får ikkje med seg Ap på å splitte opp og selje seg ned i Statkraft i neste periode.

Høyre har lurt oss

Men det bør utredes om Statkrafts organisasjon bør deles i to.

Kommentarer

kommentarer