Nyhetsartikkel

16 januar 2017

Ti grep gjør dieselforbud unødvendig

– Med stadig høyere andel nullutslippsbiler i trafikken, vil forbud mot kjøring av dieselbil bli unødvendig, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

– Sterkt forbedret lokal luftkvalitet er en av de viktigste grunnene til å satse på utslippsfri transport, ved siden av utfordringene knyttet til CO2 og global oppvarming. For det er lokalt folk kjenner det på kroppen, og ved å sørge for at stadig flere velger elbil vil ulempen ved en fortsatt dieselandel bli mindre, sier Bu.

– Det kan se ut som enkelte motstandere av elbilpolitikken ikke innser at elbilen faktisk reduserer behovet for kjøreforbud for dieselbiler. Med flere elbiler blir lufta bedre for alle.

2016 medførte en nedgang i elbilsalget, etter en årrekke med kontinuerlig oppgang. På tampen av året passerte Norge en historisk milepæl:

– 100.000 registrerte elbiler er et fantastisk tall, og blant eierne finner vi pionerer, de som er opptatt av miljø og generelt teknologioptimistiske folk som har vært villige til å ta en sjanse på noe nytt. Takket være disse er tre prosent av bilparken i dag elektrisk. Men det er fortsatt lite når målet er 100 prosent, sier Bu.

– Innsatsen må intensiveres
– Det er nå den virkelige utfordringen kommer; nemlig å overbevise gjerdesittere og skeptikere om å velge alternativene med minst fotavtrykk. Innsatsen for å få veitransporten over på nullutslipp må intensiveres de kommende årene, sier Bu.

Hun presenterte Norsk elbilforenings ferske tipunktsliste (se nederst) første gang på #klimafrokost i regi av Norsk elbilforening og Norsk klimastiftelse onsdag i forrige uke, der klimaminister Vidar Helgesen (H), Marianne Marthinsen (Ap), Rasmus Hansson (MDG) og Abid Q. Raja (V) var blant deltakerne.

Les hele pressemeldingen, med utdyping av de ti punktene under, på elbil.no

Vår tipunktsliste: Slik når vi 400.000 elbiler i 2020

1. Øk forskjellene mellom utslipp og nullutslipp ved kjøp
2. Behold fordeler ved å bruke og eie elbil
3. Lag plan for ladenettverk i storskala
4. Bygg lynladestasjoner – tenk stort!
5. Tilrettelegg for lading i parkeringsanlegg
6. Prioriter nullutslipp i byene
7. Still krav til taxi og varebiler
8. Sats på næringsutvikling og økt kompetanse
9. Vis at Norge mener alvor
10. Styrk vårt internasjonale arbeid

 

Kommentarer

kommentarer