Bilde av et tilsvarende treningstårn i Tyskland. Foto: Energy Innovation
Bilde av et tilsvarende treningstårn i Tyskland. Foto: Energy Innovation

Nylig gikk Rogaland fylkeskommune inn som eier, og til sammen fire eiere har gått inn med en aksjekapital på 12,5 millioner kroner.

– Hovedoppgaven til Energy Innovation er utvikling og etablering av et HMS- og utdanningssenter for energioperatører, sier daglig leder Helene Døscher i Energy Innovation til Sysla.

5 millioner
En energioperatør jobber med drift og vedlikehold av anlegg for produksjon og distribusjon av elektrisk energi. På Dalane videregående skole i Egersund har de spesialisering for elever som vil jobbe med vindkraft. Disse er blant dem som nå kan få et bedre tilbud med treningssenteret.

– Vi vet at vi er ønsket i senteret. Næringsavdelingen i fylket har gått inn som eiere, mens det er opplæringsavdelingen som har dialog med dem. Vi vet foreløpig ikke hva det vil bety for oss, sier avdelingsleder for elektrofag ved skolen, Tor Magne Rotevatn.

Rogaland fylkeskommune har gått inn med 5 millioner kroner i treningssenteret.

– Dette er vedtatt politisk. Det handler om å etablere et kompetansesenter innen vindmøller, som er noe fylkeskommunen mener er nyttig å drive opplæring på i Rogaland, sier seniorrådgiver Iver Jan Leren ved næringsavdelingen.

Ikke satt dato
Flere vindparker er under bygging i området. Egersund vindpark hadde byggestart i sommer, og flere vindparker kommer i nabokommunen Bjerkreim.

Ansatte tilknyttet disse skal kunne få trening og sertifisering ved det nye treningssenteret.

Et eget treningstårn med landingsplass for helikopter skal bygges i løpet av året. Dette blir det første av sitt slag i Norge. Men når senteret åpner, er ikke klart.

– Vi har ikke satt en dato, men vi er ivrige på å komme i gang, sier Døscher.

Fakta

Eierne i Energy Innovation

  • Rogaland Fylkeskommune (40 %)
  • Skywind GMBH (20 %)
  • BZEE GMBH (20 %)
  • Egersund Energy Base AS (20 %)

Vil ha ny industri

I første omgang blir det opplæring innen landbasert vind ved senteret i Egersund. Men på sikt er planen å tilby trening for arbeid på offshore vindturbiner også. Da håper Døscher folk fra ulike land vil komme til Egersund for å kurses.

Selve innholdet i kursene skal den ene av eierne, tyske BZEE, stå for. De har fra før denne typen skoler på 28 ulike steder.

– Hvorfor trengs det et slikt senter i Egersund?

– Vi har det lokale markedet på plass. I tillegg har Egersund vært den kommunen med høyest arbeidsledighet i landet. Den er preget av det som skjer i olje- og gassektoren. Dermed har vi et behov for ny industri og nye næringer, dermed er det politisk vilje til å få dette til slik at vi kan skape aktivitet og arbeidsplasser, sier Døscher.