Nyhetsartikkel

18 desember 2016

Energitilsynet: Kapacitetsreservation på SK4 bør ophæves

Kapacitetsreservationen på et søkabel mellem Jylland og Norge ser ud til at blive ophævet 1. juli 2017, fordi den skader konkurrencen.

Sekretariatet for Energitilsynet lægger op til, at kapacitetsreservationen på SK4 – det fjerde søkabel mellem Jylland og Norge – ophæves med virkning fra 1. juli 2017. Reservationen har siden 2015 været brugt til at importere systemydelser fra norske producenter til at dække Energinet.dk’s behov i Vestdanmark. Reservationen betyder i praksis, at danske elproducenter ikke længere har mulighed for at levere ydelsen, fordi markedet simpelthen er lukket for dem. Det har skadelige virkninger på konkurrencen både i spotmarkedet og i markedet for systemydelser.

Konkret lægger Energitilsynet i deres udkast til afgørelse vægt på:

  • at markedsdesignet betyder, at der er skadelige virkninger på konkurrencen i det danske elmarked både på kort sigt og på langt sigt, og
  • at de samfundsøkonomiske gevinster ved reservationen ikke lever op til de forventninger, som lå til grund for reservationen.

Dansk Energi modtager nyheden fra Energitilsynet positivt:

– Reservationen betyder helt konkret, at danske elproducenter mister konkurrenceevne både nu og på sigt, fordi de ikke har samme adgang til elmarkedet som norske producenter. Samtidig er realiteten også, at de samfundsmæssige gevinster som man forudsatte, da man lavede reservationen, ikke har materialiseret sig. Vi er derfor glade for, at Sekretariat for Energitilsynet lægger op til at ophæve reservationen fra næste sommer, siger Christian Dahl Winther, chefkonsulent i Dansk Energi.

Kommentarer

kommentarer