Nyhetsartikkel

12 desember 2016

Oppdragene strømmet inn

Stenger ikke atomreaktoren på Kjeller likevel.

I oktober varslet Institutt for energiteknikk (Ife) at Jeep II-reaktoren på Kjeller skulle midlertidig stenges for å spare kostnader.

Årsaken var at det ikke var nok etterspørsel fra kundene etter bestrålingstjenestene som Ife tilbyr i reaktoren, først og fremst av silisium til solcelleproduksjon.

Etter planen skulle reaktoren stenges fra 1. desember.

Nå forteller imidlertid Ifes administrerende direktør Nils Morten Huseby at reaktoren ikke stenges likevel.

Slipper å stenge
– Da vi fattet beslutningen, hadde vi mangel på oppdrag. I etterkant av beslutningen fikk vi plutselig en rekke nye oppdrag, sier Huseby til Teknisk Ukeblad.

Han utelukker ikke at nyheten om stengingen kan ha medvirket til å utløse de nye oppdragene.

– Nå har vi fått inn nok oppdrag til å holde driften ved Jeep II i gang inntil videre, sier Huseby.

Forlenget stans i Halden

Situasjonen er den stikk motsatte for Halden-reaktoren. Der skulle opprinnelig den ordinære høst/vinterstansen bli utvidet til tre måneder, med stenging fra midten av oktober til begynnelsen av januar 2017.

Men utslipphendelsen ved reaktoren tidligere i høst gjør at det nå er usikkert når reaktoren kan startes opp igjen. Ife har bestilt en ekstern rapport fra en uavhengig granskingsgruppe om hendelsen som skal være klar i slutten av januar.

På bakgrunn av rapporten vil Ife vurdere hva som eventuelt må gjøres før anlegget kan startes opp. Rapporten skal også sendes til Statens strålevern, som må gi Ife oppstartstillatelse før oppstart.

I en rapport om hendelsen som Ife selv leverte til Statens strålevern i forrige uke, og som Teknisk Ukeblad har sett, kom det fram at det var store feil på flere brenselspinner, og at en brenselsbeholder måtte sveises.

Det radioaktive utslippet var imidlertid ikke så høy at det var helseskadelig, verken for de ansatte eller for folk i nærmiljøet.

Les mer i Teknisk Ukeblad

Kommentarer

kommentarer