Nyhetsartikkel

08 desember 2016

Termoelektrisk strøm av varme overflater

Å hente strøm fra varme overflater kan bli like vanlig som å hente strøm fra sollys.

Vi er blitt svært gode på å omdanne sollys til strøm. Flate silisiumskiver gir fra seg elektrisk energi i årtier uten særlig ettersyn. Hva om vi kunne gjør noe tilsvarende med varme?

Slike termoelektriske elementer finnes og er i bruk, men ikke i større skala. Til nå har de vært for dyre og hatt for dårlig virkningsgrad. Alternativet til å utnytte en varmeforskjell er å bruke en eller annen dynamisk varmekraftmaskin, som en dampmaskin eller Stirlingmotor, skriver Teknisk Ukeblad.

I Forskningsparken i Oslo sitter en liten gruppe av UiO-forskere og jobber med utviklingen av termoelektriske elementer. De ønsker å forbedre teknologien slik at den blir mye mer utbredt.

Strøm fra restvarme
– Håpet er å kunne utvikle den termoelektriske teknologien til å bli for spillvarme det solceller er for lys. Vi trenger en billig og effektiv måte å hente strøm fra restvarme. Damp er selvfølgelig den store konkurrenten og er mye mer effektiv, men slik mekanisk teknologi har også begrensinger.

Dampmaskiner har problemer i korrosive miljøer, de er kostbare, komplekse og krever mye vedlikehold, sier doktorgradsstudent Henrik Riis, og fortsetter:

Termoelektrikere: Postdoc Xin Song, ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi, doktorgradsstudent Henrik Riis og Ph. D. Matthias Schrade jobber alle for å øke effektiviteten i termoelektriske elementer. De håper at teknologien skal blir en effektiv måte å hente verdifull strøm fra restvarme som er vanskelig å utnytte.
Termoelektrikere: Postdoc Xin Song, ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi, doktorgradsstudent Henrik Riis og Ph. D. Matthias Schrade jobber alle for å øke effektiviteten i termoelektriske elementer. De håper at teknologien skal blir en effektiv måte å hente verdifull strøm fra restvarme som er vanskelig å utnytte.Foto: ORV

– Det ideelle er om vi kan feste termoelektriske elementer på varme overflater og la de produsere strøm i år etter år uten å tenke på dem.

Les mer i Teknisk Ukeblad

Kommentarer

kommentarer