Nyhetsartikkel

05 desember 2016

Uttelling for skognæringen i budsjettforliket

Samarbeidet mellom NORSKOG, Statskog og Norges Skogeierforbund ga resultat!

Trekløveret viste i et felles utspill til Finland, som har et krav om 20% innblanding av biodrivstoff i 2020. Dette ble innledet i et felles brev til Klima- og Miljødepartementet tidligere i år og organisasjonene har fulgt opp arbeidet i høringer og møter med politikere like til det siste. Derfor er det gledelig at fremstøtet har gitt resultater i budsjettforliket. For verdikjeden som helhet kan det gi betydning når det innføres troverdige krav om bruk av skogråstoff i en omsetning som krever store volumer. Drivstoff er et slikt marked. Den politiske enigheten om innblanding av 20 biologisk andel i konvensjonelt drivstoff i løpet av 2020 er derfor viktig for næringen. Det er en del av avtalen at 8% skal være såkalt avansert biodrivstoff som kommer fra skog og avfall. Med den klimasatsingen som gjøres er det vanskelig å tenke seg at denne andelen innblanding vedtas redusert i fremtiden, noe som gir sikkerhet for investeringer i denne type produksjoner.
Her kan du lese brevet:

https://www.regjeringen.no/contentassets/a56b5bc776344e389f75cd79af6e96f7/norges-skogeierforbund-norskog-statskog-sf.pdf

Fra gjennomsnittsligning til «tømmerkonto»
Overgang fra dagens gjennomsnittsligning til en ny metodikk for skattlegging av skogbruk omtales ikke i forliket. Det er derfor all grunn til å anta at regjeringens opprinnelige forslag gjennomføres. Det betyr at «tømmerkontoen» er en realitet fra årsskiftet. I praksis betyr dette i korte trekke at skogeiere fortsatt får mulighet til å utjevne inntekten, men at dagens avbrudds- og oppstartsligning avvikles.

Økt tilskudd til gjødsling av skog
Gjødsling av skog gir betydelig vekstøkning i skog og dermed vesentlig økt binding av karbon fra lufta. Skogen som» karbonfelle» har blitt vektlagt også i budsjettforliket med en økning i tilskuddene på 6 millioner kroner. Selv om beløpet på 6 millioner i den store sammenhengen er av symbolsk karakter er det allikevel et signal om anerkjennelse av tiltaket og derfor en viktig seier for skogbruket.

Forsterket satsing på skogsveier og kai
Tiltak som effektiviserer skogsdriften og sikrer markedsadgang har stor betydning både for primærskogbruket og verdikjeden. For å ta skogressursene i aktiv bruk, fremme det grønne skiftet og øke skogsektorens bidrag til norsk økonomi, er satsingen på skogsveier og kaier av stor betydning. Regjeringen har fra før prioritert dette høyt, og det er positivt at også støtteparteiene anerkjenner behovet for satsing med en økning på 15 millioner kroner.

Mer til vern
Ut fra Trine Skei Grandes uttalelser i pressekonferansen er det mulig å tolke forliket på ulike måter. Hun sa nemlig at det «klassiske naturvernet» skal styrkes gjennom forliket. NORSKOG forventer at Venstre ikke med dette tar til orde for relansering av tvangsvernet i skogen , og at økningen på 50 millioner kroner fortsatt tenkes brukt gjennom frivillige verneprosesser.

 

Kommentarer

kommentarer