Nyhetsartikkel

01 desember 2016

Energipark på 90 MW kombinerer vind og sol

Hvide skyer fejer hen over himlen, og kaster skygger ned på 22 Vestas-møller á 3,3 MW og 69.000 solcellepaneler i det, man i Ringkøbing-Skjern Kommune kalder ‘Danmarks største energipark’. Trods forstyrrelserne fra oven producerer både vindmøller og solceller masser af elektricitet til elnettet.

Vi befinder os i Nørhede-Hjortmose lidt øst for Ringkøbing i et område, hvor der er højt til loftet og langt til nærmeste nabo. Her har private investorer opstillet 72 MW vindenergi og 15,2 MW solceller, og de bidrager dermed til kommunens mål om på papiret at være selvforsynende med vedvarende energi i 2020. Blandt andet takket være anlæggene i Nørhede-Hjortmose er Ringkøbing-Skjern Kommune ifølge de nyeste tal oppe på en estimeret dækning på 56,2 procent.

– Det er en ret spektakulær park. Solcellerne er opført mellem vindmøllerne og generer ikke nogen, siger teknisk chef Per Nielsen fra elnetselskabet RAH, der har stået for opsamlingsnet og nettilslutning af – i sidste omgang – solcelleanlægget til 10 kV-nettet.

For RAH har solcelleparken været speciel takket være målestok og ved, at der er opsat rigtig mange målestationer tæt ved hinanden. Der har været én kunde, men 36 tilslutningspunkter med afregning via Energinet.dk’s DataHub. Fremadrettet ejer, driver og vedligeholder RAH Net elnettet frem til målestationerne, ligesom RAH-koncernen er blevet ejer af én af vindmøllerne.

Kommentarer

kommentarer