Nyhetsartikkel

20 november 2016

Klimaaftale kan booste Danmarks energieksport yderligere

Danmark har i dag en global markedsandel på 2,5 procent, når det gælder vedvarende energi. Det betyder, at hvis markedet fortsætter uændret, vil Danmark de næste fem år eksportere grøn energiteknologi for 205 milliarder kroner. Men sætter internationale klimaaftaler yderligere skub i markedet, så er der store gevinster at hente for Danmark.

Ny analyse fra Dansk Energi viser, at stiger de globale investeringer i vedvarende energi, vil Danmarks energieksport øges med 20 milliarder de næste fem år. Men det forudsætter, at vi kan bevare vores markedsandel, og det er ikke en selvfølge. Det siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, til DR:

– Det buldrer af sted i Kina og resten af verden, og derfor kan vi ikke bare sidde på hjemmemarkedet og hygge os længere. Vi har en first mover-fordel, men nu skal danske virksomheder i højere grad konkurrere med udenlandske virksomheder, der producerer i andre lande til andre produktionsomkostninger. Derfor skal vi være smartere, når de andre bliver billigere, siger han og fortsætter:

– Hvis vi ikke kan være med til at udvikle den mest avancerede teknologi og forretningsmodeller, så er jeg sikker på, at der er andre lande, som står klar til at tage de job og de vækstmuligheder, som ligger i hele klimaforandringssagen.

Derfor ærgrer Lars Aagaard sig over, at regeringen trods løfter om det modsatte har skåret i støtten til energiteknologisk forskning. EUDP-programmet er således blevet halveret siden folketingsvalget i 2015 – fra 397 millioner kroner til 193 millioner kroner på næste års finanslov.

Kommentarer

kommentarer