Nyhetsartikkel

07 november 2016

Den fine høsten fører til dyrere strøm

Mangelen på nedbør i høst har doblet kraftprisen.

Ved inngangen til september lå kraftprisen på rundt 15 øre kilowattimen, nå er den mer enn doblet til 35 øre, skriver Bergens Tidende.

– I markedet sier vi prisen har eksplodert med en så kraftig stigning. For folk flest vil dette slå ut i dyrere strøm. Men i og med at strømregningen består av mer enn strømprisen vil nok ikke totalbeløpet stige med mer enn 20 prosent, sier markedsanalytiker John Brottemsmo i kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

Fyllingsgraden i kraftmagasinene er rundt ti prosent lavere enn normalt på denne tiden av året.

Flotte høstdager med skyfri himmel har sin pris. Det slår markedsanalytiker John Brottemsmo fast med et blikk på kurvene for strømprisen i høst.

Steget kraftig
– Det har vært en veldig tørr værtype i en periode der vi vanligvis får mye nedbør. Det har ført til at kraftprisene har steget kraftig siden begynnelsen av september, sier Brottemsmo til Bergens Tidende .

Ved inngangen til september lå kraftprisen i det norske markedet rundt 15 øre kilowattimen, nå er den mer enn doblet til 35 øre.

Tørt i våt periode
– Hvorfor kan prisen doble seg så raskt?

– Når nedbøren uteblir i den perioden det regner mest i løpet av året, vil det slå ut i vannmagasinene. Nå er fyllingsgraden rundt ti prosent lavere enn det den normalt er på dette tidspunktet. Når mengden av vann i magasinene er mindre enn forventet vil kraftprisen stige, sier Brottemsmo.

– Men det var jo en våt sommer. Ble ikke magasinene fullere enn vanlig da?

– Det er riktig at det var en sur og våt sommer, men det kom ikke så mye mer nedbør enn normalt. Iallfall ikke nok til å veie opp for den tørre høsten vi har hatt. Vi hadde også lite nedbør i vårmånedene, forklarer Brottemsmo.

LES OGSÅ: Ved eller strøm – hva er billigst?

– Hvordan er utsiktene til vinteren?

– Prisene fremover forventes å ligge på det nivået vi har nå, for deretter å gå litt ned igjen utpå vinteren.

Kullprisen påvirker
Markedsanalytikeren forteller at kullprisen har steget kraftig og at det også påvirker kraftprisene i det nordiske markedet.

– Det har sammenheng med at det tidligere var et større innslag av kullkraft i det nordiske kraftmarkedet, og at man tradisjonelt har benyttet kostnadene i kullkraftverk som et alternativ å sammenligne med når verdien av vannkraften skal estimeres, forklarer Brottemsmo.

– Men det er jo vannkraft og ikke kullkraft vi bruker her til lands?

– Jo, men man setter verdi på vannkraften også i forhold til alternative energikilder. Vindkraft er kommet inn som en annen type kraft som vannkraftprodusentene også benytter til å finne en alternativ verdi på sine vannkraftmagasiner, sier Brottemsmo.

Kommentarer

kommentarer