Nyhetsartikkel

03 november 2016

Tørr oktober

Månedsnedbøren for hele landet var 45 % av normalen, og måneden var den 4. tørreste oktobermåneden i en serie som går tilbake til 1900, oppsummerer Meteorologisk institutt.

Enkelte stasjoner, hovedsakelig i Oppland og Hedmark, fikk under 10 % av den normale nedbøren.

Tørrest var 1915 med 25 %. Bare tre stasjoner, i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, fikk mer nedbør enn normalt. Enkelte stasjoner, hovedsakelig i Oppland og Hedmark, fikk under 10 % av den normale nedbøren.

De våteste stasjonene var ● Hornindal (Sogn og Fjordane) 202,0 mm (90 % av normalen) ● Haukeland – Storevatn (Masfjorden, Hordaland) 190,7 mm (ingen normal ennå) ● Hovlandsdal (Fjaler, Sogn og Fjordane) 190,6 mm (48 % av normalen) De tørreste stasjonene var ● Folldal – Fredheim (Hedmark) 1,5 mm (6 % av normalen) ● Einunna kraftverk (Folldal, Hedmark) 1,7 mm (4 % av normalen) ● Alvdal (Hedmark) 2,0 mm (ingen normal ennå) Høyeste døgnnedbør var 73,0 mm, og ble målt på Høyanger verk (Sogn og Fjordane) 28. oktober.

Månedtemperaturen nær normalen
Månedstemperaturen for hele landet lå nær normalen. Relativt varmest var det i Nord-Norge, særlig i Finnmark, med 2-3,5 graders avvik. En del stasjoner nord på Østlandet, på Vestlandet og i Trøndelag hadde månedstemperaturer på 1,5 -2,5 grader under normalen.

Lufttemperatur Månedstemperaturen for hele landet lå nær normalen, med et avvik på 0,2 grader. Relativt varmest var det i Nord-Norge, særlig i Finnmark, med 2-3,5 graders avvik. En del stasjoner nord på Østlandet, på Vestlandet og i Trøndelag hadde månedstemperaturer på 1,5 -2,5 grader under normalen. De varmeste stasjonene var ● Ytterøyane fyr (Flora, Sogn og Fjordane) 10,8 °C (1,7 °C over normalen) ● Slåtterøy fyr (Bømlo, Hordaland), Ona II (Sandøy, Møre og Romsdal) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 10,3 °C (hhv 0,8 °C, 1,5 °C og 1,3 °C over normalen) ● Kråkenes (Vågsøy, Møre og Romsdal) 10,2 °C (1,2 °C over normalen) De kaldeste stasjonene var ● Juvflye-Mimisbrunnr klimapark (Lom, Oppland, 1844 moh) –3,0 °C (ingen normal) ● Juvvasshøe (Lom, Oppland, 1894 moh) –2,6 °C (0,5 °C over normalen) ● Sognefjellhytta (Lom, Oppland, 1413 moh) –2,0 °C (0,1 °C over normalen) Høyeste maksimumstemperatur, 18,5 °C, ble registrert 7. oktober på Valldal – Muri (Norddal, Møre og Romsdal) og Linge (Norddal, Møre og Romsdal). Laveste minimumstemperatur var –16,9 °C, og ble målt på Folldal – Fredheim (Hedmark) 15. oktober.

Les mer:http://met.no/Klima/Varet_i_Norge/filestore/2016-10.pdf

Kommentarer

kommentarer