Nyhetsartikkel

19 oktober 2016

Flyr høyt på vindkraft i Afrika

Tønsberg-firmaet WindSim er i ferd med å simulere seg til suksess på det afrikanske kontinentet.

Tidligere i år etablerte selskapet kontor i Sør-Afrika. Nå står Kenya for tur, skriver Sysla

Sør-Afrika er et av de landene i verden som gjennomfører skiftet til miljøvennlig, fornybar energi i størst tempo. For å gjøre det må landet utnytte nyeste teknologi best mulig, og det er der WindSim kan bidra. Firmaet leverer programvare som simulerer detaljert og nøyaktig hvordan vinden kommer til å bevege seg over et område. På bakgrunn av det kan de som bygger vindmølleparker plassere vindmøllene langt mer nøyaktig enn tidligere og få betydelig høyere energiproduksjon fra vindmøllene, samt økt levetid.

– Vi gjorde grundige markedsundersøkelser i Sør-Afrika før vi valgte å gå inn der, sier Arne Gravdahl, grunnlegger av WindSim.

– Markedet trenger og ønsker den teknologien norske bedrifter kan levere. Basert på det etablerte vi virksomhet der, og nå vokser vi videre, sier han.

Kull utgjør 75 prosent av kraftproduksjonen i Sør-Afrika. Mange av kullkraftverkene er gamle, dårlig vedlikeholdt og sterkt forurensende. Derfor er det stort behov for fornybar energi, som solenergi, vindenergi og bølgekraft. Alle disse energikildene er i rask vekst. Dette markedet kommer til å vokse betydelig i de nærmeste årene, og her er det store muligheter for norske virksomheter.

– Sør-Afrika og kanskje særlig Cape Town har god infrastruktur og universiteter i verdensklassen, sier lederen for Innovasjon Norges kontor i Sør-Afrika, Heidi Dahl entusiastisk. – Landet har posisjonert seg som en digital hovedstad for hele Afrika. Universitetene satser tungt på forskning og faglig innovasjon med næringslivspotensiale. Det betyr store muligheter for norske virksomheter i en rekke bransjer.

Kommentarer

kommentarer