Nyhetsartikkel

06 oktober 2016

Statsbudsjettet – Forslag til endringer i eiendomsskatten

Statsbudsjettet varsler, (etter hva LVK kan se etter en høyst foreløpig gjennomgang) ingen store endringer i eiendomsskatten, heller ikke for verk og bruk.

Regjeringen varsler imidlertid følgende endringer i eiendomsskatten av betydning for LVKs medlemskommuner:

1. Regjeringen varsler at den vil sende et forslag til lovendring for produksjonsrelaterte nettanlegg på høring. Regjeringens syn er at Høyesteretts dom, som ga kommunene og LVK medhold i august 2015 er uheldig ut fra et «systemsynspunkt». LVK er uenig, se eget LVK-nytt om denne saken.

2. Regjeringen  at den vil sende på høring for lovforslag om kommunenes klage- og innsynrett ved skattlegging av kraftanlegg. LVK har i flere år krevd slik klage- og innsynsrett i ligningsmyndighetenes grunnlag. Stortingets flertall ba regjeringen komme tilbake med et forslag som gir kommunene klage og innsynsrett, som Regjeringen nå varsler at den følge opp. LVK er tilfreds med at Regjeringen følger opp dette.

Kommunenes eiendomsskatteinntekter påvirkes også av de øvrige skattartene. Statsbudsjettet varsler en reduksjon i selskapsskatten fra 25% til 24%, samtidig foreslås grunnrenteskatten økt fra fra 33% til 34,3%. Dette vil redusere kommunenes inntekter fra eiendomsskatt, idet grunnrenteskatten kommer i fradrag i eiendomsskatten. Forslaget innebærer at deler av skattegrunnlaget flyttes fra kommunene til staten. Statens provenytap som følge av redusert selskapskattesats finansieres mao av kraftselskapene og kraftkommunene. LVK vil følge opp saken overfor Stortinget.

Kilde: LVK

Kommentarer

kommentarer