Nyhetsartikkel

04 oktober 2016

Fylkesmannen fraråder fortsatt bygging av Jølstra Kraftverk

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane frarådet NVE å gi konsesjon til Jølstra Kraftverk.

– Det rådet står ved lag, bekreftet Fylkesmannens vassdragsforvalter Eyvin Sølsnes overfor Fiskeguiden.no under OED sin befaring i elva tirsdag.

Alle grunneiere er enige om utbygging
Alle de 40 grunneierne er enige om en utbygging av Jølstra for å styrke ressursgrunnlaget og bosetningen i området, sa Alf Støfring under befaringen i regi av Olje- og energidepartementet tirsdag. Men ingen av dem har ennå ikke noen avtale med Sunnfjord Energi. Helst vil de løse de praktiske uenighetene ved forhandlinger, men om det ikke går, åpner konsesjonsreglene for at utbyggeren kan ekspropriere rettighetene. Grunneierne er derfor i hendene på utbyggaren.

Rause tilbud
Selvsagt får grunneierne økonomisk betalt for jorda utbyggeren trenger. De får flomvern for resten av eiendommen og rustet opp veiene. Men det viktigaste er dog den årlige leia de får for fallrettighetene, som de må forhandle om og som er avhengig av kraftprisen. Dessuten får Jølster kommune 7 millioner kroner i årlige skatteinntekter. Dessuten får de lokale entreprenører delta i selve utbyggingen, som han mener får en sysselsettingseffekt på 100 millioner kroner.

Kostbar ulønnsom kraftutbygging
Og hva koster det så å hente ut 176 GWh ny kraft fra Jølstra? Jo, sier Kvamme, utbyggingen vil pågå i over 2 1/2 år og koste 704,5 millioner kroner, skriver Fiskeguiden.

Og mens maskinene graver i de beste gyteplasene til den kjente storørreten i Europas rikaste ørretvassdrag og ødelegge naturopplevelsen til turistar som kommer hit for å drive sportsfiske og elvesport, må gjestene til Jølster Rafting og fisketurismebedriften Norsk Fiskesenter rømme den vakre Astrup-bygda, ifølge Fiskeguiden.

Avdelingsleder Per Håkon Høisveen og saksbehandlar Nina Hirsch i Olje- og energidepartementet, som hadde regien på det avsluttende møtet og befaringen i Jølstra tirsdag, kunne ikke si noe om når de hadde konklusjonen sin klar.

Men det blir i alle tilfeller ingen julepresang til Sunnfjord Energi. Det blir ingen konklusjon før nyttår, sa Høisveen.

Kommentarer

kommentarer