Nyhetsartikkel

03 oktober 2016

– Vil ikke kopiere norsk EU-avtale

Det vil ikke være noen «unødvendige forsinkelser» i Storbritannias forhandlinger om å forlate EU, og det går verken mot en norsk eller sveitsisk modell, sier britenes statsminister Theresa May.

I sin tale til de konservatives landsmøte i Birmingham søndag, kunngjorde May at hun vil be Parlamentet om å oppheve loven som i 1972 innlemmet Storbritannia i det europeiske fellesskapet.

– Det vil bli en slutt på EU-lovene i Storbritannia, sa May, og gjentok at hun ikke kommer til å utløse artikkel 50 før utgangen av mars neste år, når alle forberedelser er på plass.

– Det går ikke mot en norsk modell. Det kommer heller ikke til å bli en sveitsisk modell. Det kommer til å være en avtale mellom et uavhengig og suverent Storbritannia og EU, sa May ifølge NTB.

Selve utmeldelsesprosessen vil ta minst to år, men den kan også komme til å pågå lenger dersom britene og EU-landene blir enige om dette.
Begynner brexit-prosessen senest i mars
Utenfor regjeringspartiets årsmøte var det samlet rundt 1.500 demonstranter som ropte «Toryene ut», og som hadde bannere hvor det sto «Stopp sparetiltakene nå», «Kutt krigen, ikke velferden», «Velkommen flyktninger» og «Nei til islamofobi. Nei til krig».

– Om man ser på mengden av hatkriminalitet i kjølvannet av brexit, er det klart at det var den som utløste den, og som har gjort at rasister føler seg mer komfortable, sier Waldemar Olivera, en av demonstrantene.

Demonstrasjoner utenfor de konservatives landsmøte er blitt en årlig foreteelse. Utenfor landsmøtet i Manchester i fjor ble partimedlemmene blant annet kalt «avskum», og noen journalister klaget over at de ble spyttet og kastet egg på.

Risikerer brexit uten avtale
Den britiske regjeringen mangler en strategi for hvordan de skal ta de første skrittene ut av EU, mener Simon Usherwood, førsteamanuensis i britisk politikk ved Universitetet i Surrey.

– Det er åpenbart at regjeringen ikke vet hva den vil oppnå. Det finnes ingen klar plan. Theresa May har ennå ikke fortalt hva hennes prioriteringer er, sier Usherwood til nyhetsbyrået Ritzau.
Første landsmøte for May
På spørsmål fra BBC om regjeringen vil prioritere avvisning av EU-innvandrere høyere enn tilgang til EUs indre marked, svarer May at hun vil se etter «den riktige avtalen».

– Jeg tror hun vil arbeide for å få en mekanisme som viser at regjeringen kan begrense friheten, om hun ønsker det, sier Usherwood og legger til:

– May vil prøve å holde kostnadene nede og beholde adgangen til det indre markedet, men hun må fortsatt være i stand til å si at de har kontroll over innvandringen. Det vil bli svært vanskelig.

Lite imponert
May tok over som statsminister da David Cameron trakk seg i kjølvannet av folkeavstemningen i juni, der et flertall av britene stemte for at landet skal forlate EU.

50 prosent av britene mener May og regjeringen hittil har håndtert brexit på en dårlig måte, mens bare 16 prosent er fornøyd med regjeringens innsats, viser en meningsmåling YouGov utførte for The Times denne uka.

16 prosent av de spurte tror Storbritannia blir værende i EU, 16 prosent er usikre, mens 67 prosent tror at landet med tid og stunder vil forlate unionen.

Kilde: NTB

Kommentarer

kommentarer