Nyhetsartikkel

27 september 2016

– Strømnettet er klar for elbilene

Strømnettet kan levere strøm til 1,5 millioner elbiler i 2030, ifølge en rapport fra NVE.

En forutsetningene for at ladingen skal kunne skje smertefritt, er at mange av bilene lades om natten, når øvrig forbruk er lavt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

– For å redusere utslippene fra veitrafikk, er det nødvendig med langt flere nullutslippsbiler på veiene enn vi har i dag, sier avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug.

Hun sier beregninger NVE har gjort viser at strømnettet vil klare å levere strøm til å lade 1,5 millioner elbiler, som Nasjonal Transportplan har som ambisjon

1,5 millioner elbiler vil til sammen bruke rundt fire TWh strøm, noe som tilsvarer 3 prosent av det norske strømforbruket.

Smarte strømmålere nødvendig
– I områder med svakt nett kan spenningskvaliteten bli dårligere ved mye elbillading. Spesielt kan skjevspenning som følge av høy enfase ladeeffekt bli en utfordring, men omfanget av dette er vanskelig å forutsi, skriver NVE i rapporten.

En viktig forutsetning er derfor at ladingen fordeler seg utover døgnet.

– Vi har et kraftsystem som takler elbilene vi har i dag, og vi er godt rustet for en ytterligere overgang til elektriske person- og varebiler. Tall NVE har hentet inn, viser at mye av elbil-ladingen i dag skjer på natten. De nye smarte målerne som skal installeres hos alle strømkunder, gjør det mulig å lade bilen når strømmen er rimelig og belastningen på kraftsystemet lav, sier Skrivarhaug.

Kommentarer

kommentarer