Nyhetsartikkel

26 september 2016

Forsiktig optimisme foran EU-forhandlinger

Hvordan kan EU’s energi- og klimalovgivning sikre større synergier mellem elsektoren, varmesektoren, bygninger og transport?

Det bliver der grublet intenst over i EU-Kommissionen i øjeblikket.

Når integration mellem de forskellige sektorer er så afgørende, skyldes det en række kritiske forhold: Hver dag bruger EU-landene otte milliarder kroner til at importere energi. De europæiske elpriser driver i øjeblikket ikke investeringer i sektoren. Der er et betragteligt energispild især i bygninger, og der er fortsat brug for nye initiativer til at begrænse klimaforandringer.

At en væsentlig del af løsningen skal findes i EU-lovgivningen, er der bred enighed om. EU’s energisystemer er tæt forbundne og vil blive det i endnu højere grad fremover. Det gælder både den fysiske sammenkobling i form af transmissionskabler og gasledninger, og den administrative integration i form af handelsplatforme og regionale samarbejder.

Grunden til, at embedsmændene klør sig ekstra hårdt i hovedbunden netop nu, er, at der inden for de kommende måneder vil komme konkrete lovforslag, der vedrører både energieffektivitet, bygninger, vedvarende energi, infrastruktur og elmarkedet.

Ovenstående er et uddrag fra et indlæg af Dansk Energis EU-chef Jørgen Skovmose Madsen.

Kommentarer

kommentarer