Nyhetsartikkel

19 september 2016

Kinesere vil bygge kjernekraft i Storbritannia

Kinesiske General Nuclear har to kjernekraftverk på britisk grunn på tegnebrettet.

Blot få timer efter at premierminister Theresa Mays regering har givet grønt lys til opførelsen af kernekraftværket Hinkley Point C, har et af værkets betydelige investorer, det kinesiske statsejede energiselskab China General Nuclear, meldt ud, at man har blod på tanden for at opføre flere kernekraftværker i Storbritannien.

China General Nuclear vil ifølge The Guardian sende sin ansøgning på designet af et nyt kernekraftværk i Bradwell, Essex inden for få uger. I samme ombæring nævnes desuden planer for et nyt kraftværk i Sizewell, Suffolk, skriver Energy Watch.

Begge steder er i dag hjem for ældre kernekraftværker. Udmeldingen fra kineserne kommer i kølvandet på, at Theresa May har udtrykt bekymring for netop China General Nuclears betydelige ejerandel på 33 procent i det 18 mia. pund dyre Hinkley Point C-kraftværk.

China General Nuclear skal have givet udtryk for, at man føler sig fortrøstningsfulde om at vinde planerne for Bradwell – omend processen vil tage flere år.

«Vi er nu i stand til at komme videre og levere den stærkt nødvendige a-kraftkapacitet til Hinkley Point, Sizewell og Bradwell med vores strategiske partner, EDF, og levere Storbritannien sikker, pålidelig og bæredygtig energi,» lød det i en meddelelse fra China General Nuclear, efter regeringens accept af Hinkley Point C.

Hvis China General Nuclear skulle få accept til sine planlagte kraftværker i Storbritannien, vil det alt andet lige, give det statsejede energiselskab en afgørende position på det britiske energimarked. Dette vil i så fald også ske på trods af, at Theresa May insisterer på en «revideret aftale» for Hinkley punkt C, som vedrører regeringens indflydelse på handel med andele i britiske atomkraftværker af hensyn til nationens sikkerhed.

Kommentarer

kommentarer