Nyhetsartikkel

11 september 2016

De lokale elnett endrer karakter

Takket være vindmøller og solceller stiger produksjonen av strøm – levert direkte inn på distribusjonsnettet – markant.

Men hvad betyder det egentlig for distributionsnettet? Risikerer det at blive overbelastet? Det treårige forskningsprojekt IDE4L, der slutter i løbet af efteråret 2016, forsøger at give svar på en række kritiske spørgsmål.

– Overvågning af elnettet er et af de emner, vi har beskæftiget os med. Vi har udviklet nogle algoritmer, så de data, elnetselskaberne indsamler, for eksempel fra deres fjernaflæste elmålere, kan udnyttes til mere end ’blot’ afregning af forbrug, forklarer civilingeniør Zaid Al-Jassim fra Dansk Energi i en artikel i Elteknik.

På årsbasis dækker vindenergien, hvad der svarer til 42 procent af det danske elforbrug. Mange af møllerne er koblet på distributionsnettene, og nogle af dem håndterer, hvad der svarer til langt over 100 procent af det lokale elforbrug. For eksempel har NOE Net og Langelands Elforsyning en dækning med vedvarende energi (vind, solceller og kraftvarme) på henholdsvis 216 og 177 procent på årsplan. I perioder med masser af vind og lavt elforbrug kan dækningen snildt ligge på 800 procent.

– Der er delte meninger om, hvad smartgrid er, men for elnetselskaber kan det defineres som et aktivt og selvhelbredende distributionssystem, der automatisk er i stand til at løse overbelastning, og som samtidig leverer en pålidelig og driftssikker forsyning, siger Zaid Al-Jassim.

– Med algoritmerne fra IDE4L kan vi for eksempel se, hvad der foregår på elnettet og forudsige 24 timer frem, om der opstår en overbelastning. Med denne information, kan elnetselskaberne automatisk ved hjælp af en nyudviklet power controller forebygge problemer ved at trække på et marked for fleksibelt forbrug og produktion, siger han.

Resultaterne fra IDE4L vil blive fremlagt på en temadag den 2. november i Kolding.

Kommentarer

kommentarer