Nyhetsartikkel

01 september 2016

Vannkraftens rolle på dagsordenen

Kommunikasjonsmedarbeidere fra fornybarnæringen var siste uke samlet i Kristiansand for å diskutere de viktigste kommunikasjonsutfordringene næringen nå står overfor.

Et av de store temaene var å få vannkraften på dagsorden.

For femte året på rad var kommunikasjonsansatte i Energi Norges medlemsbedrifter samlet til seminaret Kraftkom. Et av årets viktigste temaer var hvordan næringen bedre skal synliggjøre vannkraftens viktige betydning som den største av våre fornybare energikilder, skriver Energi Norge på sine nettsider.

– For å løfte frem vannkraften må vi tenke verdiskaping og klima. Vise hva det betyr for Norge og hvilken verdiskaping den gir oss. Vi må tenke på klima, ikke bare her i Norge, men og hvordan vannkraften kan brukes for at også andre land kan nå deres klima mål, sier Janne Svendsen Moe i Echoz.

Norsk vannkraft viktig for Europa
Årets vertskap, Agder Energi, har jobbet systematisk med temaene vannkraft og kabler over mange år. I foredraget til direktør samfunnskontakt, Unni Farestveit, fortalte hun hvordan Agder Energi har kjempet for Norge som Europas grønne batteri gjennom både medier, myndigheter og andre kanaler.

Flere av deltakerne på Kraftkom trekker frem fornybarheten og renheten som gode argumenter som må løftes frem for å øke oppmerksomheten rundt viktigheten av vannkraft.

– Få frem det faktum at vannkraften er 100 prosent fornybar. Den har batterikapasitet i form av magasin og den er det nærmeste vi kommer en evighetsmaskin i våre dager, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i TrønderEnergi.

Også konserndirektør for kommunikasjon og merkevare Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi trekker frem viktigheten norsk vannkraft har for det grønne skiftet i Europa.

– Vannkraften er viktig fordi den er en ren kilde, den er trygg, veldig ofte regulerbar og kan fungere som et grønt batteri for energiforsyningen i Europa, sier Sårheim.

Begynne tidlig
Undersøkelser viser at en alt for stor andel av befolkningen ikke forbinder vannkraft med fornybar energi. Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Ween i Lyse, mener man må begynne tidlig med å fortelle barn og unge den enkle historien om vannkraften, la de få leke med vannet og la de få prøve å produsere strøm selv.

– Det gjelder å finne noen gode historier, for eksempel at vi gjenbruker vannet flere ganger, og hvor mye strøm det kan gi, sier Ween.

Vær stolt av produktet
Noen mener også at fornybarnæringen selv må tørre å skryte mer av vannkraften og dens betydning.

– Åpne opp vannkraften og vis den frem til folk. Vi må slå oss litt på brystet og være stolte over det fantastiske arbeidet vi gjør for å få strøm i hvert et hjem og til hver bedrift i landet vårt, sier Elin Rønning, Helgeland Kraft.

Kommunikasjonsseminaret ble avsluttet med et besøk hos Agder Energis splitter nye kraftverk Iveland 2 i Iveland kommune.

Kommentarer

kommentarer