Nyhetsartikkel

29 august 2016

Omstridd skatt stoppar solcellsenergi

Den omstridda skatten på solceller som regeringen införde i somras börjar nu få konkreta följder. I Enköping stoppas nu en stor anläggning.

Regeringen skyllde på EU-regler när man införde skatten, men några sådana krav finns inte. Det säger nu EU-kommissionen till SVT Nyheter.

På taket till matgrossistens Martin och Serveras nya lager i Enköping var det förberett för 1.500 kvadratmeter solceller. Anläggningen var upphandlad och klar, men nu har den nya skatten som regeringen införde den 1 juli stoppat alltsammans.

– Det är de nya skattereglerna som gör att det blir väldigt svårt att räkna hem en sådan här investering. Då finns det andra investeringar i annan miljösmart teknik som vi styr över på istället. Allra helst skulle vi arbeta både med energibesparande åtgärder och egenproducerad el, men nu ska vi arbeta mer med andra klimatsmarta lösningar, säger Per-Erik Kanström, fastighetschef på Martin och Servera.

”Ren idiotskatt”
Många remissinstanser varnade innan skatten infördes för att stora solcellsanläggningar skulle bli så olönsamma, och regeringen har fått hård kritik från fastighetsbolag, kommuner, och stora företag. Livsmedelsföretaget Axfood skulle vilja ha solceller på sina varuhus och lager men anser att skatten gjort det olönsamt.

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det, undrar Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Medan små anläggningar på villatak fortfarande slipper betala skatt för egen el, finns det nu en övre gräns på en effekt på 255 kW. Det gäller även om man förbrukar all el själv och inte säljer någon el på elnätet. En del i de nya skattereglerna gör att många stora anläggningar skulle drabbas. Om ett företag har flera mindre anläggningar räknas de som en, och det betyder att företaget kommer över gränsen och får betala skatten. Martin och Serveras planerade anläggning i Enköping skulle i sig självt inte ha kommit över gränsen, men företaget har redan en solcellsanläggning i Umeå.

– I det här fallet hade den här anläggningen drabbats av att vi skulle få betala skatt även på vår anläggning i Umeå, trots att det är ett långt avstånd emellan, säger Per-Erik Kanström.

Inga skattekrav finns
Regeringen har motiverat skatten med att EU:s regler om konkurrens och statsstöd kräver att Sverige inför skatten. Men det stämmer inte, säger EU-kommissionens representation i Sverige till SVT Nyheter. Representationen har grundligt utrett vad som gäller för att inte EU ska felaktigt få skulden. Den svenska regeringen har inte kontaktat kommissionen om regelverket innan man införde skatten.

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige.

Finansdepartementet utreder
Men regeringen försvarar skatten trots det nya beskedet från kommissionen att statsstödsreglerna inte tvingar Sverige att beskatta stora anläggningar.

– Den bedömningen gör inte regeringen, säger Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet. Det här är inget som EU-kommissionen har kommunicerat till den svenska regeringen.

Så regeringen har inte inför en skatt på felaktiga grunder?

– Nej, det kan man inte påstå.

Nu utreder ändå finansdepartementet om det behövs nya skatteregler eller stödsystem för att gynna solceller, men det är oklart när det kommer nya förslag.

Kommentarer

kommentarer