Nyhetsartikkel

19 august 2016

Ny bydel skal teste kjempebatteri

Radius tester et nytt kjempebatteri som ledd i utvidelsen av Københavns Nordhavn.

Batteriet skal gøre drift af energisystemet mere effektiv og samtidig undersøge muligheden for at benytte batterier i distributionsnettet.

Københavns nye Nordhavn-kvarter skal om få år rumme boliger og arbejdspladser til 40.000 københavnere, i hvad der indtil for nylig var gammel industrihavn. Det skal skabe plads til det voksende indbyggertal i hovedstaden. Samtidig er udvidelsen en gylden mulighed for virksomheder og forskere, der ønsker at teste fremtidens energiteknologier af i praksis, opplyser Dansk Energi.

Seneste skud på stammen bliver et kæmpebatteri, der skal gøre Nordhavnens nye elnet fleksibelt og klar til at balancere produktionen fra vindmøller og solceller, der også installeres i den nye bydel. Det skriver Ingeniøren i dag. Batteriet, der svarer til ca. 20 normale elbiler, installeres af Radius i samarbejde med ABB.

– Lithium ion-batterier har længe været meget dyre, men er nu ved at komme ned i et prisleje, hvor vi kan begynde at udforske dem som element i distributionsnettet. Her kan de supplere under spidsbelastninger og gøre nettet mere smidigt, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologi-direktør i Dansk Energi.

Førhen har man dimensioneret elnettet til nye bebyggelser ud fra behovet ved de spidsbelastninger, som kun indtræder sjældent og kortvarigt. Men ved at installere decentrale batterier i distributionsnettet, kan Radius tage toppen af disse spidser og derved potentielt spare på, hvor meget kobber der skal lægges i jorden. Samtidig kan batteriet hjælpe til at holde frekvensbalancen i nettet, eksempelvis når elforbruget pludselig stiger eller falder.

– Vi glæder os til at se resultaterne af forsøgsprojektet i Nordhavnen. Det kan forhåbentlig være med til at sikre en billigere og endnu bedre ydelse til danske elkunder – og under alle omstændigheder være med til at cementere danske virksomheders styrkeposition inden for smart energiteknologi, siger Jørgen S. Christensen.

Radius-batteriet kan lagre op til 460 kWh energi, og tilføre effekt med op til 630 kW til elnettet.

Kommentarer

kommentarer