Nyhetsartikkel

06 august 2016

Britisk kaos kaster lange skygger

Hvor er Storbritannien, hvor er EU, og hvor er energisektoren efter det britiske nej i sidste uge? De spørgsmål var til debat på en særdeles velbesøgt morgenbriefing i Dansk Energi.

Storbritannien er i kaos, opsummerede senioranalytiker Maja Kluger Rasmussen fra tænketanken Europa med henvisning til ikke bare afstemningsresultatet, men også de øvrige ”jordskælv” i form af vacuummet efter premierminister David Camerons bebudede afgang, Labours ledelseskrise, en spirende forfatningskrise omkring Skotland og Nordirland samt pundets styrtdyk på valutamarkedet.

I hendes øjne afspejler nej’et dybe sociale britiske skel plus skarpe skillelinjer med hensyn til geografi og alder.

Mariano A. Davies fra handelsorganisationen British Chamber of Commerce, der var medarrangør af briefingen, mener, at sandsynligheden dog taler for, at landet – i hvert fald i en periode – vil fastholde sin status som medlem af det indre marked, men selvfølgelig med et stort rødt kryds over fremtidsperspektiver om euromedlemskab og stadig tættere integration.

Og hvad så med energien? Her betegnede vicedirektør Anders Stouge fra Dansk Energi 2016 som et år, hvor der kommer ’en tsunami af lovforslag’ fra EU-Kommissionen startende med næste måneds klimapakke, hvor landene skal tildeles CO2-reduktionsforpligtelser i landbruget, transporten og på boligområdet, som alle ligger uden for den kvoteomfattedesektor.

– Jeg tror nok, at det planlagte Viking Link-kabel mellem Danmark og Storbritannien skal blive gennemført, fordi prisforskellene er så store, og casen derfor er så stærk, men spørgsmålet er hvor hurtigt. Omkring reduktionsspørgsmålet tror jeg ,det britiske nej kan få landene til at fokusere endnu mere på deres nationale interesser og på den måde gøre slagsmålet mere intenst. Under alle omstændigheder har vi i en periode fået kastet mere usikkerhed ind, og det ved vi er noget, som investorer ikke kan lide og som kan koste penge i form af højere risikopræmier, sagde Anders Stouge.

Du kan se eller gense briefingen via Periscope. Mødet begynder cirka 6 minutter inde

 

FOTO: PM speaks at press conference following EU Council meeting via photopin (license)

Kommentarer

kommentarer