Nyhetsartikkel

03 august 2016

Analyse: Høj elafgift er massiv indirekte sol-støtte

Høje afgifter på el, kombineret med faldende priser på solceller og batterier gør det ganske attraktivt for danske elforbrugere at producere deres egen strøm.

Men den voksende egenproduktion bagom elmålerne truer nu med at slå et milliardhul i statskassen. Samtidig er små solcelleanlæg med til at gøre den grønne omstilling dyrere.

I 2025 kan solceller og husstandsbatterier i danske boliger og virksomheder betyde tabte indtægter til statskassen på 700 mio. kroner om året, viser en ny analyse fra Dansk Energi.

– Danmarks rekordhøje elafgifter gør det stærkt fordelagtigt at producere sin egen strøm, siger Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard til Ritzau.

Og det er et problem. Den høje elafgift udgør nemlig en indirekte støtte til små solcelleanlæg, som ellers ikke er den billigste måde at producere grøn strøm på:

– Ved at statsstøtte de mindste og mindst effektive solcelleanlæg på villaers og virksomheders tage gør vi den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være, siger Lars Aagaard.

– Problemet er, at vi har en meget høj beskatning på el i Danmark. Det gør små solcelleanlæg attraktive for elforbrugere, men det bliver en udfordring for samfundsøkonomien og statskassen, udtaler vicedirektør for Dansk Energi Anders Stouge til Ingeniøren:

– Det bliver så igen en udfordring for solcellebranchen, fordi politikerne gentagne gange og hyppigere vil lave hovsa-indgreb for at lukke drænet i statskassen.

Han opfordrer derfor til, at regeringen ændrer tilskuds- og afgiftssystemet for energi, så der er forudsigelighed og en samfundsøkonomisk fornuftig støtte til grøn energi. Samtidig må vi se på at sænke den generelle beskatning på el, hvis vi ønsker en effektiv grøn omstilling, påpeger Anders Stouge.

Se analysen: Solcelleanlæg, samfundsøkonomi og offentlig økonomi

Kommentarer

kommentarer