Nyhetsartikkel

01 august 2016

Lilleholts forsinkelser skaber frustration i energibranchen

Den manglende afklaring på en lang række områder i energisektoren har betydelige økonomiske konsekvenser i form af udskudte investeringer og usikkerhed i branchen.

Afgiftsanalysen, der bl.a. kan afgøre, om kraftvarmeværkerne skal satse på biomasse eller varmepumper, har været undervejs siden 2012. Men selvom analysen skulle have været færdig for to år siden, er den stadigt ikke klar. Det er en forsinkelse, som skaber udskudte investeringer og megen frustration i energisektoren, skriver Berlingske Business i dag.

Avisen har udarbejdet en liste over de lovede udspil, love og analyser, der skulle have skabt afklaring – men enten blev stærkt forsinkede eller slet ikke har set dagens lys endnu trods gedigne overskridelser af deadline.

Listen tæller førnævnte afgiftsanalyse (hvis første del ganske vist kom i maj i år, men hvis afgørende, anden del stadig mangler), udspil om timeafregningen på el (som kunne muliggøre billige nattakster),  engrosmodellen (skulle egentlig have været klar i oktober 14, men blev udskudt flere gange, ind til april i år) og et udspil om Nordsøen (som bl.a. kan skabe afklaring for Maersk Oil og partnerne i DUC), Energispareordningen, og Elforsyningsloven.  I alt seks store og vigtige beslutningskomplekser, som energiminister Lars Chr. Lilleholt har været eller er forsinket med.

«For vores medlemmer giver det en strategisk usikkerhed, så der opstår en vent-og-se-holdning. Nogle gange vil man bare have en afklaring, også selv om man ikke kan lide den, bare det stopper usikkerheden,»  siger direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Hans kollega i Dansk Fjernvarme. Kim Mortensen, har omtrent samme melding om den usikkerhed, der plager organisationens medlemmer:

«De ved, at de skal investere i varmepumper eller biomasseanlæg, men når rammebetingelserne er ukendte, er det med til at bremse investeringerne. Det er højst usikkert at foretage investeringer, og det kan i længden blive dyrt for vores varmekunder,» siger han til Business.

Kommentarer

kommentarer