Nyhetsartikkel

27 juli 2016

Solcellefly har fullført reisen jorden rundt

Solcelleflyet Solar Impulse 2 landet tidlig tirsdag i De forente arabiske emirater og fullførte dermed verdens første soldrevne jordomflyging.

– Framtida er ren. Framtida er dere. Framtida er nå, sa piloten Bertrand Piccard til jublende tilhørere etter at han landet i Abu Dhabi natt til tirsdag, skriver NTB.

Piccard og kompanjongen André Borschberg har vekslet på å fly Solar Impulse 2 jorda rundt uten å bruke en eneste dråpe drivstoff. Den siste etappen fra Kairo tok drøyt to døgn.

Verdens første soldrevne jordomflyging er et forsøk på å øke oppmerksomheten rundt klimaendringene og fornybar energi. Flyets vinger er dekket av solceller, som driver fire propeller og lader opp batterier som gjør det mulig å fly om natta.

Skader på batteriene

Solar Impulse 2 er ikke tyngre enn en bil, men har et vingespenn som en Boeing 747 jumbojet. Vanligvis flyr det ikke fortere enn 50 kilometer i timen, men hastigheten kan dobles når himmelen er skyfri.

Ferden jorda rundt begynte i De forente arabiske emiraters hovedstad Abu Dhabi 9. mars i fjor. Meningen var at reisen skulle ta noen måneder, men det oppsto skader på batteriene under en fem dager lang etappe fra Japan til Hawaii.

Dermed ble flyet nødt til å overvintre på Hawaii, og først i april i år kunne det fortsette over Stillehavet.

Knuste rekord

For en måned siden ble Solar Impulse 2 det første solcelledrevne flyet som noen gang har krysset Atlanterhavet. Etter landingen i Sevilla i Spania gjensto en tre netter og to dager lang etappe til Kairo, før den siste flygingen til Abu Dhabi.

Sveitserne Piccard og Borschberg har tydd til yoga og selvhypnose for å takle de lange oppholdene i lufta. Den av pilotene som har vært om bord, har ikke kunne sove lenger enn 20 minutter av gangen.

Da Borschberg fløy i 118 timer over Stillehavet, knuste han den gamle rekorden for antall døgn i lufta under en soloflyging. Solar Impulse 2 har ikke trykkabin, så pilotene har måttet tåle store endringer både i lufttrykk og temperatur.

Kommentarer

kommentarer